Couscous




Ingrediënten;
-         1 kilo couscous
-         1 kip
-         Wortels
-         Courgette
-         Koolraap (ook wel bekent als left in het arabisch)
-         1 kilo uien
-         250 gram rozijnen
-         Peterselie
-         1 teentje knoflook
-         Olijfolie
-         zonnebloemolie
-         Zout
-         Peper
-         Gember
-         Kerrie
-         Saffraan
-         Kaneel
-         Suiker

Bereidingswijze;
Maak de kip schoon en snij hem in grote stukken. snij 1 grote ui, knoflook & peterselie fijn en voeg dit toe aan de kip. Voeg vervolgens de kruiden en olie toe. Laat het ongeveer een kwartiertje marineren, doe hem daarna in een pan en laat het een beetje bakken, voeg daarna ongeveer 1 liter water toe en laat het rustig koken.
Terwijl de kip aan het koken is, schil je de groenten en snij je deze in grote stukken.
Pak nu wat kleine stukjes kip zoals de nek en vleugeltjes voeg wat extra kruiden en olie toe, laat deze een beetje bakken in een andere pan, voeg nu water toe doe daarna de groenten erin en laat het gaar worden.
Schil 1 kilo uien, en snij ze in dunne reepjes, bak ze vervolgens met een beetje olie totdat ze zacht worden, laat ondertussen de rozijnen weken in een kommetje water, als de uien bijna gaar zijn voeg je de rozijnen toe en laat je het gaar worden, als alles gaar is voeg je als laatst wat suiker en kaneel toe.
Als laatste maak je de couscous klaar, dit doe je op de volgende manier.
Pak de couscous en doe deze in een grote kom, giet er water overheen ongeveer 2 glazen totdat de couscous helemaal nat is (niet al te nat). Na ongeveer 5 minuten zie je dat de couscous al het water heeft opgenomen, dan voel je met je hand de couscous, als die droog aanvoelt doe je er nog een extra glas water bij en roer je het, mocht de couscous niet droog aanvoelen maar normaal, dan heeft ie genoeg water gehad. Dan doe je er een beetje zout erbij, en een beetje zonnebloemolie, dan roer je de couscous totdat de olie is opgenomen in de couscous. Doe het nu in een couscouspan (stoompan), de onderste pan moet natuurlijk wel gevuld zijn met kokend water. En laat het voor ongeveer 20 minuten stomen, haal het eruit en giet het in een grote kom probeer het met een garde uit elkaar te halen, en doe er weer 2 glazen water in, en roer het door elkaar, stop het nu weer terug in de stoompan, en laat het weer een kwartiertje stomen, haal het er uit, de couscous is nu gaar. Doe het in een grote kom en doe er kaneel, beetje boter, en de kipbouillon bij, niet teveel bouillon anders wordt het papperig.
Schep het nu op een bord, leg dan in het midden de ui-rozijnen mengsel op de couscous, leg langs de zijkanten van de couscous de groenten, en op de ui-rozijnen mengsel leg je de kipstukken.