Donuts


Ingrediƫnten;
Deeg;
-         700 gram meel
-         14 gram gist
-         4 eetlepels warm water
-         350 ml lauwe melk
-         100 gram basterdsuiker
-         1 theelepel zout
-         2 eieren
-         75 gram boter
Versiering;
-         Chocolade
-         honing
-         Kokos
-         Amandelschaafsel

Bereidingswijze;
Strooi de gist in het warme water en laat het 5 minuten staan totdat het gaat schuimen.
Doe het gistmengsel, melk, suiker, zout, eieren, 75 gr boter en de helft van de bloem in een grote kom en roer met een mixer of houten lepel 2 minuten door. Klop de resterende bloem er beetje bij beetje door totdat het deeg niet meer plakt aan de kom. Kneed het deeg in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af. Zet het op een warme plaats en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het deeg is klaar als het een beetje terugveert wanneer je het indrukt.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het voorzichtig uit tot een plak met een dikte van 1 cm. Prik er met een rond vormpje donuts uit en laat ze wederom rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Dek ze lichtjes af met een doek.
Verwarm in een frituur of zware pan de olie tot 175 graden Celsius. Laat de donuts in de hete olie glijden met behulp van een brede spatel. Keer de donuts om als ze boven komen drijven. Frituur de donuts aan beide kanten lichtbruin. Haal ze uit de olie en laat ze op een rooster uitlekken.
Versier de donuts naar smaak ik heb ze zelf in chocolade gedoopt, honing met kokos, honing met amandelschaafsel & poedersuiker gedaan.

ps; Dit is niet mijn eigen recept, ik heb het ooit op een nederlandse website gevonden, ik weet alleen niet meer wat precies de naam van de site was.